Mandala , een kleurrijke spiegel naar ons dagelijks bestaan

 “Tijdens onze aardse reis bewandelt ieder van ons het pad naar eigen geluk in een wereld vol beweging. Mandalatekenen kan op dit pad een methode zijn om op ontspannen wijze je mogelijkheden te ontdekken, vorm  te geven en waarnodig aan te passen.”

Mandalatekenen is een manier van tekenen en kleuren met de energie van lijnen, kleuren en vormen binnen de ruimte van een cirkel. Een symbolische manier van tekenen om op een speelse wijze jezelf wat beter te leren kennen. Hierdoor kan je bewuster en krachtiger in het leven komen te staan. Je persoonlijk licht zal (meer) gaan stralen, je eigen omgeving wordt gevoed. Mandalatekenen is door zijn onbegrenste mogelijkheden door iedereen te doen, ook als je denkt niet te kunnen tekenen.

Oorsprong

De oorsprong van het mandalatekenen ligt in het Hindoeisme en Boeddhisme waar het maken van mandala's dienden tot manieren van meditatie en verdieping. Het woord mandala komt uit het Sanskriet en betekend wiel of cirkel. Een symbool voor oneindigheid met een binnen- en buitenwereld. Later heeft het mandalatekenen voor het Westen een aanvullende betekenis gekregen door Carl. G. Jung, psychiater, die na lang onderzoek de mandala zag als een spiegel vanuit het onbewuste deel van de mens. De mandala maakt zichtbaar wat er in je omgaat en waar eventueel aandacht voor nodig is om balans in je leven te ervaren.

 

“Een kleurrijke spiegel” 

Het maken van een Mandala kan je gebruiken als spiegel voor jezelf. De opzet, waarvoor concentratie nodig is, de verdeling die een bepaalde trilling teweegbrengt en het inkleuren, wat een meer intuïtieve bezigheid is, geven een momentopname van jezelf weer. Je komt tijdens het tekenen eventueel bewegingen of plekken tegen die je wat moeilijker vindt om te maken of in te vullen. Hier kan je aandacht aan besteden. Het is een spiegel naar je dagelijks leven: hoe ga je om met dat wat gebeurt (positief en negatief) en hoe kun je het beïnvloeden of leren accepteren? Bewegingen op papier, kleuren en verdelingen hebben hun eigen energetische waarde en kunnen van invloed zijn in je leven. Elke plek van de Mandala staat voor een plek in je wezen en omgeving. Elke beweging en kleurkeuze heeft zijn symbolische waarde. Zo kun je gaan afleiden waar je eventueel moeite mee hebt, wat je sterke of zwakke plekken zijn. Maar ook waar je talenten liggen en hoe je hier positief gebruik van maakt of van dat wat je omringt.  Dit alles is goed, niets is fout. Alles wat tijdens het tekenen gebeurt is echt en heeft voor jou zijn eigen functionele en/of intuïtieve waarde.

Wanneer je ervoor kiest om via het maken van mandala’s in contact te komen met je intuïtieve bron, kun je de informatie die hieruit voortkomt gaan gebruiken en eventueel in je dagelijks leven toe passen.

Tekenend, bordurend, schilderend of dansend wordt binnen de ruimte van de oneindige cirkel contact gemaakt met onze eigen innerlijke kern. De kern waar al ons oerweten aanwezig is, onze Goddelijke verbinding.

Al het leven vormt zich vanaf de oorsprong, waarin alle kwaliteiten aanwezig zijn. Zoals een zaadje alle eigenschappen biedt om tot een grote mooie kersenboom uit te groeien, ligt het aan de omgeving waar het zaadje neerkomt en opgroeit, of het al dan niet tot totale ontwikkeling kan komen op de algemeen verwachte manier.

De kern van de mandala is het zaadje met al zijn kwaliteiten:de ruimte tot de cirkelrand symboliseert de bewegingsruimte om te groeien, waarbij de cirkel de grens aangeeft van het ontwikkelen van de mogelijkheden van het zaadje, maar ook weer zijn oneindigheid. Als de bloem, of de boom uitgegroeid is zal deze afsterven, voeding bieden voor de aarde en zo weer nieuw leven geven. 

Met deze gedachte wordt er via het maken van een mandala contact gemaakt met je eigen kern, jouw aanwezige krachtplek. Hierbij wordt gewerkt binnen de ruimte van de cirkel, vanuit of naar de kern met de energie van verschillende bewegingen, vormen en kleuren. Alles met zijn eigen universele betekenis en persoonlijke waarde. Ook al lijken we soms door de dagelijkse gebeurtenissen niet meer in contact te staan met de Goddelijke verbinding in ons, alles wat gebeurt heeft zo zijn reden en bewust of onbewust weten we dit. 

Voorbeelden van energiebetekenis in de mandala

 Golvende lijnen staan voor intuitieve, vrouwelijke gevoelsenergie. Stromende energie die vanzelf zijn weg gaat. Gevoelens stromen vanzelf door je lichaam, hun beweging is wel te beïnvloeden. De maanenergie die door haar magnetische krachten voor een cyclus zorgt van komen en gaan.

Rechte lijnen vragen hun aandacht. Waar stop je of welke kant ga je op? Dit geeft dat de rechte lijnbeweging in de mandala voor de mannelijke, actieve energie staat. Focussen vanuit het denken, sturen om te handelen.

Zo heeft elke beweging zijn eigen betekenis en dit vormt samen met de betekenis van de plek in de mandala een manier van creatief, ontspannend en therapeutisch werken.

De betekenis van de plek in de mandala

Zoals al aangegeven heeft elke plek in de mandala zijn eigen betekenis.

Het centrum: Het nu-moment, de stilte, de actie die in beweging wordt gezet, de kern van je zelf.

Boven: De plek van je kracht, je inspiratie, daar waar je bewust gebruik van maakt.

Onder: De plek van je uitdaging, je valkuil, waar wordt je aandacht voor gevraagd of waar loop je steeds tegen aan.

Links:De plek van het verleden. Dat wat achter je licht en je beinvloedt in het nu. Dit kan lang geleden zijn maar ook een ervaring van kort geleden.

Rechts: De plek waar je naar onderweg bent. Je toekomst, je richtplek.

Wat jij in je mandala tekent, hoe je dit tekent, kan via de betekenis van de plek in de mandala uitgelegd worden.

Mandala en haar tekentoepassingen 

 Voor Mandalatekenen wordt gebruik gemaakt van alles wat ons inspireert. De natuur met alles wat groeit en bloeit, de bouwkunst met haar prachtige rozetvensters, mineralen met hun kristalachtige groeipatronen en bijvoorbeeld de planeten met de spiralende bewegingen. En natuurlijk, is de mens zelf met haar stromende emoties en gedachtegangen een inspiratie voor het maken van een Mandala. Verschillende culturen dragen in hun kunstzinnige spirituele uitingen de Mandala-essentie uit b.v. Indiaanse motieven, het medicijnwiel, Boeddhistische zandmandala’s, heilige dansen van de Aboriginals en Keltisch vlechtwerk. Dit alles dient als inspiratie voor het Mandalatekenen en geeft de hoge energiewaarde van de mandala weer.

Zoals eerder gezegd kun je op allerlei manieren bezig zijn met het maken van Mandala’s zoals: borduren, schilderen, plakken, glas-in-lood etc. Zelf bied ik mandala’s maken aan in tekenvorm. Ik vind dat het werken met kleurpotlood speciale aandacht vraagt en ruimte biedt tot individuele invulling. Je kunt het kleurpotlood heel zacht hanteren, maar ook stevig aanzetten. Door mengen van kleuren ontstaan weer prachtige nieuwe kleuren.

Oneindige mogelijkheden

Wanneer je je wilt verdiepen in het mandalatekenen dan is het eigen maken van de basisprincipes zoals, werkwijze, betekenis, gebruik van materialen een meerwaarde. Ben je hier eenmaal bekend mee dan zijn de vervolgmogelijkheden oneindig.

Je leefomgeving, je fantasie, de natuur, geschiedenis en zo meer, bieden een bron van inspiratie tot het maken van een mandala.

Daarnaast is het lekker intuitief vullen van deze magische cirkel een vrij en ontspannen manier van werken.

 Op een geheel vrije wijze de ruimte van de cirkel vullen met kleur en beweging. Zonder voorop gezet plan. Gewoon zien wat er gebeurt en toegeven aan je behoefte.

KLEUREN EN BETEKENIS

Omdat de kleur die je gebruikt tijdens het inkleuren van je mandala zijn eigen energie bij zich draagt kan het handig zijn naar de betekenis van de kleur te gaan kijken. Waarom kies je voor een bepaalde kleur? Soms heb je de voeding van die kleur nodig om bijvoorbeeld rust te ervaren, soms gebruik je een kleur om bepaalde ervaringen te verwerken. Het gebruik van kleuren beperkt zich natuurlijk niet tot het inkleuren van mandala’s. Via kleding, voedsel, aankleding van je huis etc. kun je je met de energie van kleur voeden. Overal komt kleur in voor en ieder heeft zo zijn eigen voorkeur.

Wat het gebruik van kleur in de mandala over jezelf zou kunnen vertellen kan ook nog te maken hebben met de plaatsing en wijze van toepassen van de kleur. Elke plek in de mandala heeft zo zijn eigen betekenis en zo kan de toepassing van de kleur hier mogelijk ook een aanvulling op zijn.

Elke kleur die je gebruikt heeft een eigen betekenis, Deze betekenis kan universeel zijn maar door persoonlijke ervaringen ook een eigen betekenis krijgen.

Het is niet altijd nodig om naar de betekenis te gaan kijken. Het gewoon lekker kleuren en het genieten hiervan kan voldoende zijn. Voor diegene die wel wat over de betekenis van kleuren wil weten;

In onderstaand overzicht zie je kleuren met een betekenis zoals deze heeft meest voorkomt.

Primaire kleuren: Rood = lichaam/aarde/vuur       blauw = ziel/hemel/ether         geel = geest/kosmos/vuur

Rood: Energie – levenskracht - de man – macht - vuur en ambitie - stimulerend en opwindend – seksualiteit – strijdlust – openheid - Passie

Oranje: Geestdrift – enthousiasme – vrolijkheid – extravert - het kind in de volwassene –gevoel – levendigheid - meditatie

Geel: Wijsheid – helderheid – verstand - gevoel van eigenwaarde – logica – nieuwsgierigheid – onderscheidingsvermogen – geestkracht – kosmos -

Groen: Natuur - moeder aarde – vruchtbaarheid – rust – hoop – liefde – tederheid – jeugd –troost – eigenliefde – vertrouwen

Blauw: Ruimtegevend – zuiverend – helend - de ziel - de vrouw – intelligentie – leraar – communicatie –intuïtie – waarheid – stabiliteit

Indigo: Meditatie – ervaring - het weten – visie – doelstelling – geborgenheid – wijsheid –individualiteit – meesterschap

Violet: onderscheidingsvermogen – mystiek – spiritueel – intuïtie - wederopbouwer van idealen – godsdienst – toveren

Roze: verzachtend – genezend - liefde schenken – liefde ontvangen - eigen waarde

Wit: het zijn - het licht – reinheid – onschuld – harmonie - puur

Grijs: samengaan van wit en zwart – schemering – mist – neutraliteit – besluiteloosheid –onverschilligheid – terneergeslagen - afscheid nemen –kwetsbaarheid

Zwart: de dood – verandering – afschermen – verstoppen – mysterie - vernieuwing na afscheid - verborgen geheimen

Bruin: concentratie- isolement – traditie -met je voeten op de grond staan – aardekleur –gegrond - stabiliteit

Goud: het liefhebbende hart - liefde tot de zon en de natuur - het bewuste leven - heling

Zilver: de gevoelswereld - de maan – droomwereld - het onbewuste leven - verbinding

Infrarood: herinnering – regressie – warmte – duisternis – zwaarte – aarde – vruchtbaarheid

Geelgroen: bedwelming – opgewektheid – luchtigheid – vrijheid – clownerie – brutaliteit

Turkoois: voorbehoudend – beoordelingsvermogen – afstand – scherpte – koelheid –zuiverheid – nuchterheid – matigheid – bescherming – intuïtie

MEERWAARDE

Wanneer je het wilt weten laat elke mandala die je maakt een spiegel zien van hoe jij op het moment van maken in het leven staat. Elke kleur, lijn, vorm, beweging en plek in de mandala draagt zijn eigen betekenis waardoor er een kleurige spiegel ontstaat. Een belangrijke meerwaarde van het maken van mandala's. Het biedt je een handvat om meer bewust te worden hoe jij in het leven staat. Is er ergens onbalans dan kan het mandalatekenen helpen om de balans weer terug te brengen.

Is dit niet jouw "ding" om deze meerwaarde te zien, geniet dan gewoon van de mooie door jou gemaakte kunstwerken. Het belangrijkste blijft dat je met plezier en op een ontspannen wijze het dagelijks leven afwisselt met deze fijne manier van werken.

Via onze opleidingen, cursussen, workshops, en onze eigen uitgegeven boeken worden mogelijkheden aangeboden om je te verdiepen in deze heerlijke, ontspannen manier van tekenen. Kijk in het navigatiemenu, in de linkerkolom, voor de informatie over wat wij zoal aanbieden hierin.

Winkelwagen

Geen artikelen in winkelwagen.

Nieuwsbrief

Blijf op de hoogte van onze ontwikkelingen door aan te melden voor de nieuwsbrief
Aanmelden

Aanbieding

© 2013 - 2019 Mandala en Meer - Mandalatekenpunt | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel
Om deze website goed te laten werken wordt er gebruik gemaakt van cookies. Accepteren Meer informatie
Wat is een cookie? Een cookie is een klein tekstbestand dat bij je bezoek aan een website naar je computer wordt gestuurd. Zowel deze website als andere partijen kunnen cookies plaatsen. Waar worden cookies voor gebruikt? Deze website gebruikt cookies om het gebruiksgemak en de prestaties van de website te verbeteren. Met behulp van cookies zorgen we er onder andere voor dat je bij een bezoek aan onze site niet steeds dezelfde informatie ontvangt of moet invoeren. Cookies maken het surfen op de site dus een stuk prettiger. Er bestaan verschillende typen cookies. Deze website maakt gebruik van permanente cookies en sessie cookies. Permanente cookies: Hiermee kan de website speciaal op jouw voorkeuren worden ingesteld. Bijvoorbeeld om jouw toestemming tot het plaatsen van cookies te onthouden. Hierdoor hoef je niet steeds jouw voorkeuren te herhalen waardoor je tijd bespaart en gemakkelijker door de webwinkel navigeert. Permanente cookies kun je verwijderen via de instellingen van je browser. Sessie cookies: Met behulp van een sessie cookie kunnen we zien welke onderdelen van de website je met dit bezoek hebt bekeken. Wij kunnen de webwinkel daardoor zoveel mogelijk aanpassen op het surfgedrag van onze bezoekers. Deze cookies worden automatisch verwijderd zodra je jouw browser afsluit. Met welk specifiek doel plaatst deze website cookies? Deze website plaatst cookies om de volgende redenen: Winkelwagen (functionele cookie): Onthouden welke producten in je winkelmandje liggen. Zonder deze cookie kun je geen producten bestellen of in je winkelmandje plaatsen. Cookiekeuze (functionele cookie): Onthouden of je ons toestemming hebt gegeven tot het plaatsen van cookies. Google Analytics (tracking cookie): Meten hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden en hier met rapportages inzicht in proberen te verkrijgen. Google AdWords (tracking cookie): Meten we hoe je de website gebruikt en hoe je ons hebt gevonden. Deze kennis gebruiken we om onze AdWords campagnes te verbeteren. Facebook (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Facebook pagina te 'liken'. Deze button werkt door middel van code die van Facebook zelf afkomstig is. Twitter (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze Twitter pagina te volgen. Deze button werkt door middel van code die van Twitter zelf afkomstig is. AddThis (Social Media cookie): Met deze cookie is het mogelijk om onze content te delen via Facebook, Twitter, Hyves en diverse andere social media websites. Affiliate marketing (marketing cookies): Deze cookies gebruiken wij om partnersites (affiliates, zoals Daisycon, TradeTracker en Cleafs) te belonen voor hun bijdrage aan de verkoop. Review sites (marketing cookies): Wij worden graag door klanten beoordeeld. Hiervoor gebruiken we een review site zoals The Feedback Company. Deze plaatst cookies voor een juiste werking. Hoe kan ik cookies beheren of verwijderen? Meestal kunnen cookies worden beheerd, bewerkt en verwijderd via je browser. Meer informatie over het in- en uitschakelen en het verwijderen van cookies kan je vinden in de instructies en/of met behulp van de Help-functie van jouw browser.